Home افغانستان برفباری در هندوکش-هیمالیا به پایین‌ترین حد در ۲۳ سال گذشته رسید؛ بحران...

برفباری در هندوکش-هیمالیا به پایین‌ترین حد در ۲۳ سال گذشته رسید؛ بحران آب در راه است

37
0

کاهش برفباری در هندوکش-هیمالیا به پایین‌ترین سطح در ۲۳ سال گذشته؛ تهدید جدی برای منابع آب دو میلیارد نفر

دانشمندان هشدار داده‌اند که کاهش برفباری در رشته‌کوه هندوکش-هیمالیا به پایین‌ترین سطح خود در ۲۳ سال گذشته رسیده و این روند زندگی نزدیک به دو میلیارد نفر را که به منابع آب حاصل از ذوب برف وابسته‌اند، با خطر جدی مواجه کرده است.

رشته‌کوه هندوکش-هیمالیا که از افغانستان تا میانمار امتداد دارد، بزرگترین ذخایر یخ و برف خارج از مناطق قطب شمال و جنوب را در خود جای داده و منبع حیاتی آب شیرین برای حدود دو میلیارد نفر به شمار می‌رود.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده از خبرگزاری فرانسه، مرکز بین‌المللی توسعه یکپارچه کوهستان اعلام کرده است که پژوهشگران کاهش چشمگیری را در میزان برف فصلی در این منطقه ثبت کرده‌اند. به‌گونه‌ای که مدت ماندگاری برف روی زمین ۲۳.۶ درصد کمتر از میانگین معمول بوده است، که این رقم، پایین‌ترین میزان در ۲۳ سال گذشته است.

این مرکز هشدار داده است که این روند که اکنون وارد سومین سال پی‌درپی خود شده، امنیت آبی نزدیک به دو میلیارد نفر را تهدید می‌کند. همچنین این مطالعه نسبت به کاهش جریان رودخانه‌ها، وابستگی بیشتر به آب‌های زیرزمینی و افزایش خطر خشکسالی هشدار داده است.

شیر محمد، نویسنده اصلی گزارش مرکز بین‌المللی توسعه یکپارچه کوهستان، به خبرگزاری فرانسه گفت: «امسال برفباری با تاخیر از ماه ژانویه آغاز شده و به‌طور میانگین در فصل زمستان نیز اندک برف باریده است.»

چندین کشور در این منطقه، هشدار خشکسالی صادر کرده‌اند و اکنون برداشت محصولات زراعی و دسترسی به آب در معرض تهدید قرار دارد.

مرکز مذکور از کشورهای عضو شامل افغانستان، بنگلادش، بوتان، چین، هند، میانمار، نپال و پاکستان تشکیل شده است.

این سازمان از کشورهایی که به ۱۲ حوزه آبریز اصلی منطقه وابسته‌اند خواسته است تا سیستم‌های مدیریت بهتر منابع آبی، آمادگی قوی‌تر در برابر خشکسالی، سامانه‌های هشداردهنده مؤثرتر و همکاری منطقه‌ای بیشتری را در دستور کار قرار دهند.

در گزارش همچنین آمده است که حوزه‌های آبریز مکونگ و سالوین، دو رودخانه اصلی جنوب‌شرقی آسیا که تأمین‌کننده آب چین و میانمار هستند، حدود نیمی از پوشش برفی خود را از دست داده‌اند.

پما گیامتشو، رئیس عمومی مرکز توسعه یکپارچه کوهستان، خواستار اصلاح سیاستگذاری‌ها برای رسیدگی به کاهش سطح برف در بلندمدت شد و گفت: «انتشار گازهای کربنی، مسیر برگشت‌ناپذیر و تکرارشونده نابسامانی‌های برف در منطقه هندوکش-هیمالیا را تثبیت کرده است.»

بر اساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی سازمان ملل، آسیا منطقه‌ای است که بیش از هر جای دیگری از فجایع مرتبط با تغییرات اقلیمی آسیب دیده است.

این سازمان ماه گذشته گزارش داد که پنج سال اخیر سریع‌ترین نرخ عقب‌نشینی یخچال‌های طبیعی را در تاریخ ثبت کرده‌اند.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here